hobo, 2 violen, (altviool), cello, (theorbe) & claviorganum / klavecimbel & orgel

Corelli, Triosonate (2vlns, bc)
Händel, Triosonate (ob, vln, bc), HWV 390
Händel, Klavecimbelsuite in d, HWV 428, Prelude, Allegro, Allemande, Courante
Corelli, La Folia, op. 5/12 (vln, bc)
Händel, Hoboconcerto, HWV 287 (ob, 2vlns, vla, bc)
– pauze – 
Corelli, Triosonate (2vln, bc)
Corelli, Sonata con Aboé (ob, 2vlns, bc) – WoO 4
Händel, Il trionfo del Tempo e del Disinganno, HWV 46a [E], Adagio from Sonata del Overtura
Händel, Klavecimbelsuite in d, HWV 428, Air met Doubles
Händel, Orgelconcerto “The Cuckoo and the Nightingale”, HWV 295

Programma

De insteek van het programma voor dit project is een muzikale confrontatie tussen Corelli en Händel. Uit heel wat anekdotes blijkt dat er tussen Corelli en Händel een soort van haat-liefde relatie ontstond tijdens Händels aanwezigheid in Rome in 1707 en 1708 die voor heel wat vuurwerk zorgde. Zo zou Corelli, reeds in zijn fin de carrière, geweigerd hebben om een ouverture van de jonge Händel in de Franse stijl te spelen. Corelli was ook een schitterend violist, en ook daarmee daagde de jonge Händel hem graag uit. Zo is Corelli ooit het podium afgestapt omdat er een hoge mi in de partituur stond.

De twee werkten nu eenmaal vaak samen, o.a. bij premières van oratoria van Händel, waarin Corelli de concertmeester was en Händel het orkest leidde van aan het klavecimbel. Ze zullen het misschien nooit aan elkaar hebben toegegeven, maar vermoedelijk vonden ze hun samenwerkingen heel inspirerend, vermakelijk en uitdagend. Feit blijft dat Händels muziek blijk geeft van een enorme invloed van Corelli. Hun rijke output aan instrumentale (kamer)muziek zorgt ervoor dat we een mooi, rijk, gevarieerd en interessant programma konden samenstellen. Redenen genoeg dus om deze twee barokke grootmeesters naast elkaar ten gehore te brengen. Apart zijn ze vaak te horen, maar de confrontatie maakt deze productie uniek. We zijn ervan overtuigd dat ons weldoordachte, rijke programma, waarin heel wat verschillende genres, compositiestijlen, sferen en affecten aan bod komen, goed gesmaakt zal worden door kenner en liefhebber. O.a. de bekende en virtuoze La Follia van Corelli, het tot de verbeelding sprekende hoboconcerto en het ludieke orgelconcerto ‘The Cuckoo and the Nightingale’ van Händel zullen te horen zijn. Ook minder bekende werken, zoals de Sonata con Aboé van Corelli, komen aan bod.

De rijke bezetting, inclusief claviorganum

Een belangrijk aspect van de identiteit van Musica Gloria en eveneens van dit project, is om de luisteraars onder te dompelen in een rijke variëteit aan klankkleuren. In dit project komen alle instrumentengroepen voor dit repertoire (solistisch) aan bod, wat tot een gevarieerde combinatie aan (kopieën van) historische instrumenten leidt. Het is op de warme klanken van die oude instrumenten van grofweg de 15e tot 18e eeuw dat de leden van het ensemble verliefd zijn geworden. De instrumenten in dit project zijn hobo, 2 violen, altviool, cello, theorbe, gitaar en claviorganum (een combinatie van klavecimbel en orgel). De rijke basso continuo bezetting zal er mee voor zorgen dat de affecten die de solisten tot uiting brengen maximaal ondersteund en mee gecreëerd zullen worden. Het meest unieke en opvallende aan de bezetting is uiteraard het claviorganum. Met dit project willen we dan ook het claviorganum, dat ten onrechte nog steeds vrij onbekend is, tot bij het publiek brengen.