Beniamino Paganini (°1994) is een gepassioneerde traversospeler, klavecinist, ensemble leider en jonge, oude muziek specialist. Verder speelt hij ook orgel en blokfluit. Hij ontving zijn masterdiploma’s voor Traverso (2016), Klavecimbel (2017), Maestro al Cembalo (2019) en bachelordiploma Musicologie (2018), allen met grote onderscheiding, en bouwt momenteel zijn internationale carrière als professionele artiest verder uit.
Beniamino heeft al van jongs af aan een passie voor oude muziek. Op 16-jarige leeftijd startte hij aan beide Koninklijke Conservatoria van Brussel, later aan de conservatoria van Leuven en Den Haag. Hij studeerde traverso bij Barthold Kuijken, Frank Theuns en Jan De Winne, renaissance fluit bij Kate Clark en Patrick Beuckels, klavecimbel bij Frédérick Haas, Fabio Bonizzoni, Kris Verhelst en Maestro al Cembalo bij Patrick Ayrton. Hij nam deel aan masterclasses met Nicolas Achten, Marten Root, Karl Kaiser en vele anderen.
Hij ontving meerdere eerste prijzen, en bereikte met traverso de halve finales van de gerenomeerde Internationale Wedstrijd Musica Antiqua Brugge als 19-jarige (2014) en van de Internationale Telemann Wedstrijd (2015).
Beniamino is de artistieke leider van Musica Gloria en treedt ook regelmatig op (concerten en opnames) met vele andere ensembles zoals Il Gardellino (Jan De Winne en Marcel Ponseele), Scherzi Musicali (Nicolas Achten), B’Rock en La Petite Bande (Sigiswald Kuijken).
Zijn passie voor het lesgeven ontdekte hij in 2015 als klavecimbelleraar en -begeleider aan de Academie van Veurne. Dit schooljaar was hij MCV-leraar aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge.